Selecteer een pagina

Een ligusterhaag is een mooie, zeer dichte haag die op bijna elke bodem kan groeien en ook nog eens heerlijk ruikt als hij in volle bloei staat. Dankzij de snelle groei van deze haag vormt hij al vlug een fraaie, dichte erfafscheiding en dit vereist natuurlijk ook het nodige onderhoud, al valt het uiteindelijk best mee. Wees er op tijd bij en je kan lang genieten van deze prachtige plant.

De kenmerken van de liguster
De liguster is een plant die, zoals gezegd, bijzonder snel groeit. Voor mensen die een tuin hebben en deze goed willen afscheiden, is hij dan ook erg geschikt. De haag van liguster biedt privacy en behoudt in de winter voor een groot deel zijn blad. Dat maakt hem het hele jaar door tot een uitstekende erfafscheider, die ook nog eens prima wind tegen kan houden. Het onderhoud valt erg mee, zeker als je het vergelijkt met andere hagen. De liguster is een sterke plant, die weinig nodig heeft om tot volle bloei te komen.

Bemesting in de winter
Omdat de winter het jaargetijde is waarin planten over het algemeen het meeste te lijden hebben, is het verstandig om de ligusterhaag een handje te helpen. Ook deze plant komt in de koude maanden maar moeilijk aan zijn voedsel en dus helpt het enorm als je af en toe wat compost of mest strooit. Dit zorgt voor bijvoeding van de ligusterhaag en helpt hem goed de winter door. De haag behoudt zijn blad grotendeels in de winter, wat genoeg zegt over de natuurlijke kracht van de plant. Hij kan tegen een stootje!

Het planten van de ligusterhaag
De ligusterhaag wordt over het algemeen laag aangeplant, waarna deze bijzonder snel de hoogte in zal schieten. En omdat de liguster een plant is die wel wat kan hebben, hoef je ook niet echt rekening te houden met zonlicht of schaduw. Zorg er wel voor dat er geen rechtstreeks zonlicht op de wortels komt. De sleuven voor de haag kan je het beste graven tussen november en april, waarna je de haag kan planten. Strooi wat mest of compost over de jonge plantjes en zorg ervoor dat ze ruim voldoende water krijgen. Zeker in het eerste jaar is de liguster dorstig en zal je regelmatig moeten bijsproeien.

Het snoeien van de haag
Dankzij zijn snelle groei, is de liguster een plant die regelmatig gesnoeid moet worden. De haag moet al snel drie tot vier keer per jaar onder handen genomen worden, tussen mei en september. Hou bij het snoeien rekening met het feit dat de onderkant wat breder mag zijn dan de bovenkant; zo vangen ze meer zonlicht. Snoei na september niet meer, omdat de takken dan niet meer voldoende kunnen herstellen voor de koude maanden. En een laatste tip: snoei niet als de haag vol in de zon staat. Bladverbranding ligt in dat geval op de loer en de bladeren die eerst nog weinig zonlicht kregen, maar na het snoeien opeens aan de oppervlakte komen, moeten geleidelijk aan het zonlicht kunnen wennen.