Selecteer een pagina

Wellicht heb jij altijd gedacht dat bomen geen verzorging nodig hebben. Echter gaan bomen alleen lang mee door ze goed te verzorgen. Het begint natuurlijk bij de jeugdfase van een boom, dus het is belangrijk dat de boom zich goed ontwikkelt. Bomen hebben tenslotte een grote invloed op gezondheid, ook op die van jou. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte van waarom boomverzorging zo belangrijk is.

Meer kennis

Boomverzorging is belangrijk omdat bomen nou eenmaal erg belangrijk zijn. Zo verbeteren bomen de luchtkwaliteit en hebben ze een gunstige invloed op het klimaat in jouw dorp of stad. Bomen zorgen voor privacy in tuinen, accentueren wegen en paden en breken een ruimte. Als je graag meer informatie zou willen over de bomen in jouw tuin of de aanplant van een aantal nieuwe bomen, dan kan dat aan de hand van boomverzorging. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoeken wat het effect is van wegwerkzaamheden of een verbouwing in de buurt van jouw bomen. Daarnaast kunnen er ook boomtaxaties kunnen uitgevoerd en doen boomverzorgers boomveiligheidsonderzoeken. Zo kan worden vastgesteld welke vorm van onderhoud nodig kan zijn, boven-en ondergronds. 

Bomen aanplanten

Wist jij dat er in Nederland jaarlijks miljoenen bomen worden geplant, waarvan zo’n 10% binnen een jaar sterft? Dit komt meestal door het te diep of verkeerd planten van de bomen. Door boomverzorging toe te passen kan dit worden voorkomen. Er wordt dan rekening gehouden met allerlei opzichten als bijvoorbeeld lichtinval, bodemeisen en storende omgevingsfactoren. Zelfs het verplaatsen van bomen kan worden verzorgd met een complete verplanting of een passend advies. Een boomverzorger probeert altijd om een boom te laten staan, maar wanneer er echt een onveilige situatie ontstaat, moet een boom soms verwijderd worden. Een boomverzorger kan naast bomen planten en verplaatsen ook bomen in een mooie vorm snoeien. Zo zien ze er voor eerst komende tijd weer verzorgd uit.

Bestrijden en voorkomen

Een boomverzorger is in staat om ziektes en aantastingen bij bomen te herkennen en in te schatten hoe het probleem het beste kan worden opgelost. Ook bomen kunnen namelijk last krijgen van aantastingen die op den duur hun conditie zullen verminderen. Hierbij zou je kunnen denken aan insecten, bacteriën en schimmels. Bij boomverzorging worden deze factoren ook op verschillende manieren bestreden. Als er seizoensgebonden of terugkerende plagen zijn wordt er een beheersplan opgesteld om de bestrijding door te zetten. Een bekend voorbeeld hiervan is de eikenprocessierups bestrijding.