Selecteer een pagina

Ben je voornemens om planten te verpotten? Dan moet je ten eerste weten waar je mee bezig bent en ten tweede moet je over de juiste benodigdheden beschikken. Met de juiste benodigdheden maak je het verpotten niet alleen makkelijker, maar gaat het verpotten ook nog eens beter.

Er zijn in ieder geval meerdere redenen om een plant te verpotten. Zo kun je door het verpotten je plant laten groeien. Dit is ideaal als je een plant hebt waar je dol op bent; door de plant te verpotten, kun je ‘m in de toekomst op meerdere plekken in je huis zetten. Ten tweede is het zo dat je door te verpotten de plant de kans biedt om meer water vast te houden. Overigens kun je hier ook hydrokorrels voor gebruiken.

Verder kun je bij het verpotten verse voeding aan de plant geven. Dit komt de groei van de plant alleen maar ten goede. Voor de groei heeft een plant meerdere bouwstoffen nodig, waaronder fosfor en kalium. Als je het nieuwe deel van de plant in vers potgrond zet, krijgt de plant direct de benodigde bouwstoffen tot zich. Dít komt de groei alleen maar ten goede. Tot slot is het met verstoppen ook nog mogelijk om de wortels weer in de perfecte textuur/structuur te krijgen.

Maar, hoe moet je nou precies planten verpotten? Dit hangt nogal af van het soort pot waar je gebruik van wilt maken.

Verpotten naar dezelfde maat pot

Heb je een plant die zijn maximale grootte bereikt heeft? Of wil je dat je plant niet verder dan dit groeit? Dan is het aan te raden om de plant in een zelfde soort plant te houden. Haal hiervoor de plant met kluit uit de pot. Schudt de kluit vervolgens heen en weer, zodat het potgrond van de wortels afvalt. Het is vervolgens ook aan te raden om klonten aarde van de wortels af te halen. 

Je kunt de plant nu in dezelfde pot of in een vergelijkbare pot terug doen. Vul de pot wel eerst met verse potgrond en geef de plant vervolgens water.

Verpotten naar een grotere pot

Als je wil dat de plant een stuk groter wordt, kun je ‘m verpotten naar een grotere pot. In de grotere pot krijgt de plant alle mogelijkheden om letterlijk en figuurlijk hard te groeien.

Het is hierbij belangrijk om de grotere pot met potgrond te vullen. Vervolgens stop je de plant ook in de pot, waarbij je mogelijk nog wat potgrond weg moet schrapen. Vervolgens ben je in staat om de pot met water te vullen. Het belangrijkste is dat je de aarde rondom de plant goed aanduwt; dit komt de groei van de plant ten goede.