Selecteer een pagina

Je stapt uit bed en opent de gordijnen voor de eerste zonnestralen van het jaar, maar wat zie je dan? Een verwilderde tuin die in tegenstelling tot jou nog zeker niet klaar is voor de lente. Planten zijn over elkaar gegroeid en takken en bladeren zijn door de hele tijd verspreid. Het terras zit vol met groene aanslag en er is geen plek om te kunnen zitten.  Het vraagt dan ook enige onderhoud om jouw tuin er netjes en klaar voor de lente uit te laten zien. Wanneer je een mooi stukje tuin in bezit hebt, zal je dus wel aan tuinonderhoud moeten doenWanneer je jezelf afvraagt hoe je een tuin lente klaar kan maken, lees je het hier. 

Ruim je tuin eerst lekker op 

Het klinkt simpel om je tuin even op te ruimen, maar het valt in de werkelijkheid voor veel mensen tegen. Je tuin kan door de winter er verwilderd en chaotisch uit zien. Takken en balderen zijn gevallen en verspreid door de tuin, beelden zijn verroest of door de vorst beschadigd en je tuinmeubelen zijn dan ook nergens te bekennen. Haal allereerst alle afgevallen takken en bladeren weg. Snoei vervolgens de nodige takken van de boom en knip de planten tot waar nodig is af. Ook de heg kan een snoeibeurt gebruiken om het zonlicht weer je tuin te kunnen laten bereiken. Gooi al het afval vervolgens in de containerOpgeruimd staat netjes.  

Maak je tuin en patio schoon 

Je terras en tuin kan na een winterperiode vol liggen met groene aanslag en/of onkruid. Haal de groene aanslag als eerst weg met meer zonlicht of wanneer nodig met aanslagreiniger. Je tuin zal je wel zelf door heen moeten om het onkruid tussen de planten en bloemen weg te halen. Haal de gehele wortel van het onkruid weg om de terug kom kans te minimaliseren. Hierdoor hebben de planten en bloemen meer ruimte om te groeien en zal je tuin er in zijn geheel al een stuk beter uitzien.    

Voeg nu dingen toe aan je tuin 

Na het opruimen van takken en bladeren en verwijderen van onkruid en groene aanslag, kan je weer dtuinmeubelen uit de schuur halen en deze een opknap beurt geven. Ook extra graszaad op de kale plekken in je gazon zal je gras goed helpen groeien en je tuin er natuurlijk uit laten zien. Poot planten en bloemen in je tuin die in het voorjaar dan ook gepoot moeten worden. Dit zijn bijvoorbeeld blauweregen, primula’s en tulpen. Je kan er daarnaast ook voor kiezen om bollen te poten die je in augustus kan zien bloeien. Zo is er meer rust en balans in je tuin voor het voorjaar. 

Een tuin lente klaar maken kan per tuin verschillenEen moderne tuin hoeft bijvoorbeeld niet veel onderhoud van het groen in de tuin, maar meer onderhoud van de patio. Dit is in tegenstelling tot een kindvriendelijke of klassieke tuin die weer om meer onderhoud van het groen vraagt. Wat voor soort tuin je ook hebt, met de juiste tuinonderhoud zorg jij ervoor dat je in de lente lekker van het buitenleven kan genieten.