Selecteer een pagina

Erwin van de Wolfshaar is varkenshouder in Vragender (Gelderland) en investeerde in warmteterugwinning voor alle stallen op zijn bedrijf. Zo is zijn nieuwe stal in Vragender, met 12.000 speenbiggen, volledig gasneutraal. “Elke dag dat je geen warmtepomp gebruikt, laat je geld liggen.”

Van de Wolfshaar investeerde in warmteterugwinning in de stallen op alle drie locaties van hun varkensbedrijf. “Warmteterugwinning is voor mij een hele logische keuze. De warmte in de stal is er dag en nacht, dus daar kun je net zo goed gebruik van maken.”

De varkenshouder ging om tafel met Inno+ , een bedrijf dat actief is op het gebied van luchtwassers en klimaattechniek. Zij leverden een systeem waarbij er warmte wordt gewonnen uit het opgewarmde water uit de luchtwassers. Via een warmtewisselaar en een warmtepomp wordt dit  benut om goedkoper water op te warmen voor vloer- en afdelingsverwarming, maar ook voor de fermentatie, de zeugendouche en de woonhuizen.

Door dit eenvoudige systeem bespaart Van de Wolfshaar ruim 60% op de stookkosten van zijn bedrijven. “De warmtepomp is gewoon heel rendabel. Je hebt bijna geen gas meer nodig, omdat je de warmte benut die er al is.” De terugverdientijd van de investering is bovendien zeer kort. “Gerekend met de huidige stroomprijzen en belastingvoordelen, verwacht ik dat we de investering in 3 à 4 jaar tijd zeker hebben terugverdiend.”

Van de Wolfshaar raadt andere ondernemers dan ook aan om bij nieuwbouw zeker te investeren in een warmtepomp. “Ik zou hem vandaag nog plaatsen. Elke dag dat je geen pomp gebruikt, laat je geld liggen.” Bij bestaande bouw komt er iets meer bij kijken, omdat er wel ruimte moet zijn voor de installatie. Toch heeft Van de Wolfshaar het systeem in bestaande stallen ook toegepast. “Ook in een stal die er al staat, kan het al snel uit.”

Naast het kostenaspect vindt Van de Wolfshaar een positief  imago ook belangrijk. “Het is mooi als je kunt zeggen dat je volledig gasneutraal bent. Wij hadden hier laatst een deel van de gemeenteraad op bezoek en de politici vinden dit soort innovaties heel mooi om te zien. Zo straal je ook iets positiefs uit vanuit de sector naar de omgeving.”